22 Ekim 2021

SENDİKAMIZDAN ÜYELERİMİZE VE EŞLERİNE EĞİTİM PROJESİ


Sendikamızın tarafından hayata geçirilen ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından desteklenen “Metal Sektörü Çalışanlarının İş Aile Yaşam Dengesinin İyileştirilmesi” projesi Antalya’da gerçekleştirildi.

Proje tanıtım toplantımız 20 Ekim 2021 tarihinde Antalya’da yapıldı.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen 80’den fazla üyemizin ve eşlerinin katılımıyla yapılan toplantıda açılış konuşmasını Sendikamızın Genel Başkanımız Yunus Değirmenci gerçekleştirdi.

Sendikamız, üyelerimizin refah düzeylerini iyileştirmek, cinsiyet eşitliğine yönelik farkındalığı arttırmak, sendikanın program, politika ve uygulamalarına toplumsal cinsiyet bakış açısını yansıtmak ve iş ve aile yaşamının uzlaştırılarak çocuk bakımının eşler arasında eşit bir şekilde paylaştırılmasına temel oluşturacak zihinsel dönüşümün sağlanması için bu projeyi oluşturdu.

Proje kapsamında metal sektöründe çalışanların eğitimlerle iş ve aile yaşamı dengesini sağlayarak kadınların karar alma mekanizmalarında yer almalarının önündeki en önemli engellerden birisi olan iş-yaşam dengesizliğini kaldırmak amaçlandı.

Genel Başkanımız Değirmenci yaptığı açılış konuşmasında “Son dönemde çalışma hayatından ekonomiye, sosyal yaşamdan sendikal faaliyetlerimize kadar birçok alanda, değişim ve dönüşüme, hep birlikte şahitlik ettik. Bu salgın süreci, tüm dünyada üretimi, tüketimi, ticareti, yatırımları ve haliyle çalışma hayatını derinden etkilemiş ve kapanması zor yaralar açmıştır. Ağır çalışma koşullarımıza bir de pandeminin yükü eklenmiş, tabir-i caizse sırtımızdaki kamburu bedenimiz taşıyamaz hale gelmiştir. Salgın şartlarının en ağır olduğu dönemlerde bile, canı pahasına tezgâhına sımsıkı sarılan, işine, aşına sahip çıkan siz değerli üyelerimiz, dün ve bugün olduğu gibi yarın da, ülkemizi, hayalini kurduğumuz güzel günlere taşıyacaklardır” ifadelerini kullandı.

Değirmenci konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Eğitimleri tamamlanan ilk grubumuzun daha donanımlı bir şekilde buradan ayrılacak olmasının haklı gururunu, ikinci grubumuzun ise alacakların eğitimlerin heyecanını yaşıyorum.  Bugün karşımdaki bu güzel fotoğrafı bizlere gösteren Yüce Allah’a şükürler olsun. 

“SENDİKAL EĞİTİM KONUSU, HER ZAMAN ANA GÜNDEM MADDEMİZ”

“Göreve geldiğimizden bu yana sendikal eğitim konusu, her zaman ana gündem maddemizi oluşturdu. Gerek yüzlerce kişinin katılım sağladığı dev eğitim seminerleriyle gerekse lokal bazlı işyerlerinizde ve genel merkezimizde yaptığımız eğitimlerle, bilinçli bir sendikal harekete ve çalışma hayatına katkı sunmaya çalıştık. Bugüne kadar üyelerimiz ve teşkilatımız için, kendi öz kaynaklarımızla birçok eğitim programları düzenlemiştik. Bugün geldiğimiz noktada, sendikamızın öz kaynaklarından başka, kaynakların da üyelerimiz için kullanılmasının yollarını açmış bulunmaktayız.

Daha önce Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından ve Norveç Büyükelçiliğinden hibe yoluyla aldığımız kaynağı, çeşitli eğitimlerimiz için kullanmış, bu yeni dönemin huzur ve mutluluğunu yaşamıştık.

Şimdi ise, yine bir hibe yoluyla elde ettiğimiz kaynak sayesinde, siz değerli üyelerimizle bir araya gelmiş bulunmaktayız. Metal Sektörü Çalışanlarının İş-Yaşam Dengesinin İyileştirilmesi Projesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. Projemizle; Müzakere görüşmelerinde iş-aile yaşamı dengesinin ele alınmasına yönelik sendikal bilgi ve araçlarının geliştirilmesi hedeflenmektedir. Aynı şekilde projemizle Metal sektöründe çalışanların  iş ve aile çatışmasını ortaya koyarak eğitimlerle iş ve aile yaşamı dengesinin sağlanmasını amaçlanmaktayız. Bunun sonucunda da iş ve aile yaşamı dengesinin sağlanmasıyla, kadınların karar alma mekanizmalarında daha fazla yer almalarına katkı sağlamış olacağız. Bu hedeflere ulaşmak için de siz değerli üyelerimize ve eşlerinize İş Sağlığı ve Güvenliği, Stres Yönetimi, Aile İçi İletişim, İş-aile Yaşamı Dengesi, Farkındalık, Empati,  Liderlik ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konularında ileri düzey eğitim verilerek iş-yaşam dengesinin sağlanması konusunda önemli adımlar atacağız.

Birinci grubumuza bu eğitimleri verdik ve bu salondan nitelikli bilgilerle ayrılacaklarını düşünüyoruz. İkinci grubumuz da iki gün süreyle aynı eğitimleri alıp, iş aile yaşam dengesi hususunda çok önemli bilgilerle buradan ayrılacaklar Avrupa Birliğinin en önemli gündem maddesini oluşturan konulardan birisi olan İş ve aile yaşamının uyumu konusu hakkında sendikamız tarafından bir proje geliştirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda kadın ve erkeklerin birlikte eğitim alması çok önemlidir.

 Yine projemiz kapsamında eğitime katılan siz değerli üyelerimize ve eşlerinize verilen koçluk çalışmalarıyla sendikamız büyük bir yeniliğe imza atmaktadır.

 “BU PROJE, ÜYELERİMİZE VERDİĞİMİZ DEĞERİN, AÇIK VE NET İFADESİDİR”

Bu proje, teşkilat içi enerjimizin boş işlere değil, üyelerimize harcandığının bir göstergesidir. Bu proje, üyelerimize verdiğimiz değerin, açık ve net ifadesidir. Bu proje, bütün sorunlarını çözmüş, geleceğe güvenle bakan bir sendikanın varlığının habercisidir. Bu proje, bütün dertlerini geride bırakmış, kadrolaşma derdi olmayan, bölgeler arası iletişimde kopukluğu bulunmayan, Hak-İş ile el ele, omuz omuza yol yürüyen, siyasetle bir derdi kalmayan, maddi en ufacık bir sorunu bile olmayan bir sendikanın, üyelerine katkı sunma derdinde olduğunun göstergesidir. Bu vesileyle projemize finansal olarak destek veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmasının ardından Proje koordinatörümüz Fulya Pınar Özcan projenin takdimini yaptı. Projenin genel ve özel hedeflerine ilişkin bilgiler veren Özcan, projenin hedeflerinin Müzakere görüşmelerinde iş-aile yaşamı dengesinin ele alınmasına yönelik sendikal bilgi ve araçlarının geliştirilmesi, metal sektöründe çalışanların  iş ve aile çatışmasını ortaya koyarak eğitimlerle iş ve aile yaşamı dengesinin sağlanması ve İş ve aile yaşamı dengesinin sağlanmasıyla kadınların karar alma mekanizmalarında daha fazla yer almalarının sağlanması olduğunu söyledi.

Projenin özel hedeflerinin Özçelik-İş üyesi metal sektörü çalışanları ve eşlerinden seçilecek olan toplam 80 kişiye kapsamlı eğitim verilmesi, çalışanların, aileleri, özel hayatları ve iş hayatlarının uzlaştırılmasının nasıl geliştirileceği konusunda daha geniş kitleler arasında farkındalığı artırmak olduğunu söyleyen Özcan, projenin beklenen çıktıları ve sonuçlarının neler olacağını katılımcılarla paylaşarak kadın işçilerin iş ve aile yaşamını uzlaştırma konusunda eğitim yoluyla yeteneklerinin geliştirilmesi ve koçluk yoluyla üst düzey pozisyonlara yükselebilmeleri için becerilerinin arttırılmasının önemine vurgu yaptı.