8 Kasım 2017

KARDEMİR’İN KAPATILMASINI ÖNLEYEN 8 KASIM 1994 EYLEMİ ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE ANILDI

Karabük Kardemir A.Ş.’nin kapatılmasını engelleyen ve Karabük’te hayatı durduran 8 Kasım 1994 eylemi, 23. yıldönümünde Karabük’te çeşitli etkinliklerle anıldı.  

Bundan 23 yıl önce dönemin Hükümeti, 5 Nisan ekonomik kararları çerçevesinde ‘Kardemir’in özelleştirilemezse kapatılmasına” karar vermişti.

O dönem Kardemir’in kapatılmaması için Konfederasyonumuz Hak-İş ve Sendikamız Çelik-İş öncülüğünde tüm Karabük halkı büyük bir mücadele örneği sergilemişti. 

Bu kapsamda 8 Kasım eyleminin 23.yıldönümü Genel Merkez yöneticilerimizin katılımıyla Karabük’te anıldı. 

Anma programı, Kardemir’in önünden Atatürk anıtına yapılan yürüyüşle başladı. Karabük Belediye bandosunun başı çektiği kortejde Genel Başkanımız Yunus Değirmenci’nin yanı sıra Genel Mali Sekreterimiz Bayram Altun, Genel Teşkilatlandırma Sekreterimiz Recep Akyel, Genel Eğitim Sekreterimiz Ferhan Öner, Kardemir A.Ş. işveren vekilleri, Karabük Şube Başkanımız Ulvi Üngören, şube yöneticilerimiz, işyeri temsilcilerimiz, çok sayıda sivil toplum örgütü, siyasi parti yöneticisi ve Kardemir’de çalışan üyelerimiz yer aldı. 

3 Kilometrelik yürüyüş, Karabük halkı tarafından ilgiyle izlendi. Yürüyüşün tamamlanmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla Genel Başkanımız Değirmenci, Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.

Etkinlikler daha sonra Kardemir Eğitim ve Kültür Merkezinde yapılan program ile devam etti. 

GENİŞ KATILIM İLE ANMA PROGRAMI YAPILDI

Kardemir Eğitim ve Kültür Merkezinde düzenlenen “23. Yılında 8 Kasım’ı Anma, Anlama ve Geleceğe Taşıma” programına, Genel Başkanımız Değirmenci, Genel Merkez ve Şube yöneticilerimiz ile çok sayıda davetli katıldı. 

Programa Kardemir A.Ş. Genel Müdürü Ercüment Ünal ile birlikte AK Parti Karabük İl Başkanı İsmail Altınöz, CHP İl Başkanı Erdoğan Dinçel, MHP Merkez İlçe Başkanı Abdurrahman Meşe, MHP Safranbolu İlçe Başkanı Celal Tokatlı, Öz Orman-İş Şube Başkanı Yaşar Taylı, Belediye İş Sendikası Şube Başkanı İlhami Yılmaz,  Emekliler Cemiyeti Başkanı Celal Bulut, Türk-İş İl Temsilcisi Sait Erçin, BRTV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çetinkaya, Kızılay Derneği Safranbolu Şube başkanı ve yöneticileri ile Haddeciler Derneği Başkanı Nazım Çapraz katılım sağladı. 

Program, 8 Kasım 1994 eylemlerini anlatan bir sinevizyon gösterisiyle başlarken, daha sonra Kardemir’deki üyemizin küçük kızının ‘Karabük Kurban’ adlı şiiri okumasıyla devam etti. 

Programda kısa bir konuşma yapan Genel Müdür Ünal, “8 Kasım’da doğru yaptığınız, bu güzel örnekleri, bizden sonraki nesillere taşımamız gerekiyor. Burayı ayakta tutmak için ciddi bir mücadele vermemiz gerekiyor. Burada çalışan arkadaşlarımızın Kardemir’i eski günleri bir daha yaşatmayacağına inanıyorum.  İnşallah gelecek sene 500 sanayi kuruluşu arasında 34. pozisyondan 22. pozisyona geliyoruz. Hedefimiz bir sonraki sene 18. sırada yer almak” diye konuştu. 

8 KASIM KARDEMİR’İN ÖLÜM FERMANININ YIRTILDIĞI TARİHTİR


Daha sonra kürsüye çıkan Genel Başkanımız Değirmenci, 8 Kasım 1994 yılında Fabrikalar yapan fabrika’ olarak nam salmış Kardemir’e sahip çıkmak için destansı bir mücadele verildiğini söyledi. 

“Kardemir’in ölüm fermanının yırtılıp atıldığı gün olan 8 Kasım’ı unutmadıklarını ve o günün ruhuna sahip çıktıklarını göstermek için anma programının yaptıklarını kaydeden Değirmenci sözleri şöyle sürdürdü:

“Bundan 23 yıl önce dönemin Hükümeti, 5 Nisan ekonomik kararları çerçevesinde ‘Kardemir’in özelleştirilemezse kapatılmasına” karar vermişti.  Kardemir’in kapatılması demek, artık evine ekmek götüremeyecek binlerce işsiz insan demekti. Kardemir’e kilit vurmak demek, bir şehrin yok olması demekti. 52 yıl önce Çelik-İş’e hayat veren Kardemir’e, can suyu verme sırası, bu kez Sendikamıza gelmişti.  Konfederasyonumuz Hak-İş ve Çelik-İş önderliğinde bir şehir ayakta kalmış, yöre insanı tek vücut olmuş, destansı bir mücadele verilmişti. “KARDEMİR KAPATILAMAZ, KARABÜK KARARTILAMAZ” eylemleriyle verilen bu mücadeleye, yalnız Kardemir işçileri değil, esnafı, siyasetçisi, sanayicisi, işadamları, öğrencisi ve bütün sivil toplum örgütleri ile tüm Karabük halkı destek vermişti. O gün verilen büyük mücadele, bugün Türkiye’nin demir-çelik sektöründe en büyük fabrikalarından biri olan Kardemir’in yeniden doğmasını sağlamıştır. O günkü mücadele, bugün ülkemiz ekonomisinin lokomotifi olan Kardemir’e hayat vermiştir. O gün kapatılmasına karar verilen Kardemir, bugün 3 milyon tonluk bir üretimin yakalamak üzere olduğu ve 5 milyon tonluk üretimin hedeflendiği bir dev kuruluş haline gelmiştir. O günkü mücadele, bugün binlerce işçinin evine ekmek götürebilmesine vesile olmuştur.  O günkü mücadele, bir davaya inanıldığında nelerin başarılabileceğini tüm dünyaya göstermiştir.”

BUGÜN GELDİĞİMİZ NOKTA MÜCADELENİN BOŞA GİTMEDİĞİNİ GÖSTERDİ

“Bugün Kardemir Karabük ve Çelik İş Sendikası’nın geldiği konum, 8 Kasım mücadelesinin boşa gitmediğini göstermektedir” diyen Değirmenci, “Bugün geldiğimiz noktada, Kardemir’de yine Hak-İş ve Çelik-İş var. Dolayısıyla huzur var, iş barışı var. Çelik-İş, 8 Kasım’daki mücadele ruhundan bir milim sapmadan, onbinlerce üyesinin alınterine sahip çıkmaya devam etmektedir.8 Kasım’da emek mücadelesinde rüştünü ispatlayan Çelik-İş, bugün Türkiye’nin Sendikası olarak kutlu yolculuğunu sürdürmektedir. Genel Başkanı olmaktan şeref duyduğum Sendikamız, herkesin takdir ettiği, imrenerek baktığı bir sendika haline gelmiştir” diye konuştu. 

Değirmenci, 23 yıl önce mücadele veren Başta Konfederasyonumuz Hak-İş’in merhum lideri Necati Çelik’e, Sendikamızın efsanevi Başkanı Metin Türker’e ve aramızdan ayrılan kahramanlara rahmet dileyerek sözlerini sonlandırdı. 

Daha sonra 8 Kasım 1994 yılındaki mücadeleye tanıklık etmiş sendikamızın eski yöneticilerinin, sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin katıldığı bir panel düzenlendi. 

Panelin sona ermesiyle katılımcılara plaket takdim edildi ve Karabük şubemiz tarafından düzenlenen slogan yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. 

Program, merkez bakım yemekhanesinde yenilen yemeğin ardından son buldu.