7 Mart 2017

Genel Başkanımız Yunus Değirmenci: “KADINA BAKIŞ AÇISI DEĞİŞİRSE, TOPLUMSAL SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞUR”


Sendikamızın Genel Başkanı Yunus Değirmenci, kadınların çalışma hayatında daha fazla yer alması, ayrımcılığa ve şiddete maruz kalmaması için toplumda büyük bir zihniyet değişiminin yaşanması gerektiğine dikkat çekti.  

Genel Başkanımız Değirmenci, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Kadınların, ailenin ve iş yaşamının en saygın ve en temel yapı taşı olduğunu ifade eden Değirmenci, “Hayata geçirilen tüm düzenlemelere ve kadınların iş gücüne katılımına dair yapılan faaliyetlere rağmen, bu konuda sıkıntılar yaşanmaktadır.  Kadınlar, çalışma hayatında ve karar alma mekanizmalarında halen istenilen düzeyde temsil edilmiyor. Bu durumun ortadan kaldırılmasına yönelik olarak zihniyet değişimi için topyekün bir seferberlik başlatılması gerekiyor. Kadını öteleyen, ikinci sınıf insan olarak gören zihinler değişirse, inanıyorum ki toplumdaki birçok sıkıntılı ilerleyen konular da bir düzene girer” diye konuştu.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününün dünyada kadınların yaşadıkları zorlukların enine boyuna tartışılmasına vesile olması bakımından önemli bir gün olduğunu kaydeden Değirmenci, kadınların sorunlarının üstesinden gelmek için sadece bir güne odaklanmanın da doğru olmayacağını, kadınların yaşadığı sorunların her zaman gündemde tutulması gerektiğini ifade etti.

 

“KADINA ŞİDDET KANAYAN YARAMIZ”

“Kadınlarla ilgili ülkemizin sicilinin iyi olduğunu söylemek, maalesef henüz mümkün değil” diyen Değirmenci,  kadına yönelik korkunç boyuttaki şiddete karşı kalıcı çözümler geliştirilmesi için kamu, iş dünyası ve sivil toplumun işbirliği yaparak harekete geçmesi gerektiğini bildirdi.   

Özellikle kadına yönelik şiddet konusunun toplumumuzun kanayan bir yarası olduğunu belirten Değirmenci, “Cennet annelerin ayakları altındadır’ anlayışının hakim olduğu bir toplumda yaşıyoruz. Fakat buna göre hareket etmekte çok başarılı sayılmayız. Bu kapsamda Yeni Türkiye’de temel haklar ve yükümlülükler açısından erkek ile kadın arasında herhangi bir farklılığa ya da ayrımcılığa yer olmamalıdır. Kadına yönelik şiddete karşı yasalar ve uygulamalar devreye sokulmalı, şiddet uygulayanın hiçbir şekilde mazeretleri hoş görülmediği gibi, caydırıcı yöntemler hayata geçirilmelidir” şeklinde konuştu.

 

“KADIN KOMİTEMİZ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTIK”

Metal işkolunun en ağır çalışma koşullarına sahip bir sektör olduğunu belirten Değirmenci, bu duruma rağmen metal sektöründe, fabrikada, tezgah başında çalışan kadın sayısının hızla arttığını, birçoğunun da Çelik-İş Sendikası üyesi olduğunu söyledi.

Önümüzdeki aylarda Sendikamızın Kadın Komitesini oluşturacaklarını ifade eden Değirmenci, bunun artık bir ihtiyaç haline geldiğini ve bu yönde çalışmaların sürdüğü açıkladı.