Sendikamızın Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Ürdün’ün başkenti Amman’da düzenlenen Türk, Filistinli ve Ürdünlü Çalışan Kadın Ortak Çalıştayına katıldı.
“Toplu İş Sözleşme, İş Sağlığı ve Güvenliği, Çalışan Sendikalı Kadınların Rolünü Güçlendirmek” gibi konuların ele alındığı çalıştaya, Türkiye’den Genel Başkanımız Değirmenci’nin yanı sıra Öz Taşıma İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay da katıldı.
AK Parti Milletvekili ve Türkiye-Filistin Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Aydın Ünal ile AK Parti Balıkesir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Sema Kırcı da katıldığı Çalıştayda Değirmenci’ye, Genel Başkan Danışmanımız Aysema Ahraz ve örgütlü olduğumuz işyerlerinden kadın üyelerimiz de eşlik etti.
Ürdünlü ve Filistinli birçok sendika yöneticisinin katıldığı Çalıştayda bir konuşma yapan Değirmenci, “Bölgemizde bulunan birçok Müslüman ülkesinde yaşanan savaşlar, ölümler ve acılar göz önüne alındığında düzenlenen bu çalıştayı, çok değerli bir buluşma olarak görmekteyim. “ ifadelerini kullandı.
Konuşmasında sendikamız hakkında bilgi veren Değirmenci, “Sendikamız 1965 yılında emeğinden başka sermayesi olmayan işçiler tarafından kurulmuştur. Sendikamız Çelik-İş, emeğin gerçek anlamda örgütlenmesinin mücadelesini veren Konfederasyonumuz HAK-İŞ ile metal işkolunda yıllardan beri örgütlenme çalışmalarını sürdürmektedir. Bugün ise Sendikamız, sendikal yaşamdaki yarım asrı geçkin deneyimiyle 40 bine yakın üyesinin menfaatlerini koruyup, işverenlerle diyalog ve uzlaşma kültürü içinde faaliyetlerini devam ettirmektedir” diye konuştu.
HER TÜRLÜ İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ
Sendikal faaliyetlerin ana damarını oluşturan konularla ilgili olarak da Ürdünlü ve Filistinli sendikacılarla bilgi ve tecrübe paylaşımına hazır olduklarını bildiren Değirmenci, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İşçi-işveren ilişkisi bizlere göre adeta bir elmanın iki yarısı gibidir. İşçisiz işveren, işverensiz işçi olamamakta, biri olmadığında diğerinin bir anlamı kalmamaktadır. Dolayısıyla bunları, birbirinin tamamlayıcısı olarak görmekteyiz. Bu anlayış ve bakış açısıyla toplu iş sözleşmelerimizi yapmakta, ortak payda bulununcaya kadar mücadele vermekte, işçinin-emekçinin hakkını alabilmek için masada kalmayı sonuna kadar zorlamaktayız.
Kazan-kazan anlayışı ile hem işverenin hem de işçinin kazanması gerektiğine inanıyoruz. Öyleyse bu ortak dayanışmayı güçlendirmek, bu bilinçle pastayı büyütmek, sonuç olarak büyüyen pastadan hak edileni işçi adına sendikalar olarak almak öncelikli hedefimiz olmalıdır.”
“TİS’TE İŞÇİNİN SAĞLIĞI ÜCRETİNDEN ÖNCE GELMELİ”
Çalıştayda İş sağlığı ve güvenliği konusuna da değinen Genel Başkanımız Değirmenci, “İş Sağlığı ve Güvenliği konusu, günümüzde önemini her geçen gün artırmaktadır. Ucuz maliyetlerle üretim yapmak isteyen dünyanın pek çok yerindeki işverenler, bunun karşılığında ortaya işçinin hayatını koymakta, işçinin sağlığı üzerinden maliyetlerini azaltmayı hedeflemektedir. Çalışma hayatının kanayan bir yarası olan bu konunun toplu iş sözleşmelerinde ücret maddelerinin önünde gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü sağlığı veya hayatı elden gitmiş bir işçinin alacağı ücretin bir anlamı bulunmamaktadır” dedi.
ZİYARETLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Çalıştayın ardından Ürdün programının ikinci gününde Genel Başkanımız Yunus Değirmenci’nin de aralarında bulunduğu Türkiye heyeti bir dizi ziyaretler de gerçekleştirdi.
Bu çerçevede Amman Metropol Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Zayaad El Rayhanny ve Ürdün Çalışma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Faruk El Hadeedy ile bir araya gelindi. Ziyarette iki ülke ilişkileri, çalışma hayatı ve sendikal yaşam gibi konular ele aldı.
SENDİKAL İŞBİRLİĞİ ARTACAK
Genel Başkanımız Değirmenci, daha sonra Ürdün İşçi Sendikalar Konfederasyonu GFJTU Genel Başkanı Mazen Maaytah, Belediye İşleri Çalışanları Sendikası Başkanı Hammam Maaytah, GFJTU Genel Başkan Yardımcısı ve Metal Çalışanları Sendikası Başkanı ve Ürdün Milletvekili Khalid El- Fanatsı ile Turizm ve Hotelcilik Çalışanları Sendikası Başkanı Khalid Abu Margoub da ziyaret ederek görüşmeler gerçekleştirdi.
Görüşmelerde özellikle sendikal alanda yarım asrı geçen sendikal tarihimizle her türlü işbirliğine hazır olduklarını bildiren Değirmenci, “İslam topraklarında bulunmak, buradaki çalışma hayatını ve sendikal yaşamı yerinde görmek bizlere çok şey kazandırdı. Burada edindiğimiz izlenimlerin ve tecrübelerin bizlere önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum. İslam coğrafyasında yaşanan acıların dindirilmesi noktasında da atılacak her adıma varız.” dedi.