27 Kasım 2020

GENEL BAŞKANIMIZ DEĞİRMENCİ, INDUSTRIALL AVRUPA İCRA KURULUNA HİTAP ETTİ

Sendikamızın Genel Başkanı Yunus Değirmenci, videokonferans yöntemiyle 24-25 Kasım 2020 tarihlerinde gerçekleştirilen, sendika olarak üyesi olduğumuz Industriall Avrupa’nın İcra Komitesi toplantısına katılarak üye ülke temsilcilerine hitap etti.

Aralarında İngiltere, Rusya, Japonya, İspanya ve Almanya gibi ülkelerden 150’den fazla kişinin katılım sağladığı toplantı, IndustriALL Avrupa Başkanı Michael Vassılıadıs’ın genel bir değerlendirme konuşması yapması ile başladı. Daha sonra İcra Kurulu’nun hazırladığı gündemin onaylanması ile toplantı devam etti. 

Covid-19 salgının çalışma hayatı ve sektörler üzerine değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda bir konuşma yapan Genel Başkanımız Değirmenci, pandemi sürecinde Türkiye’deki gelişmeleri ele aldı.

“Salgın ile birlikte arz-talep dengesi diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de bozulmuş, iç ve dış pazarlardaki daralmalar, yerli üretimi sekteye uğratmıştır” diyen Değirmenci, “Bu geçici fakat yıkıcı olan süreç, çalışanları derinden etkilerken, işverenler de kendilerini kurtarmak adına, işçiler üzerinde baskı unsuru olabilecek bir pozisyon almaya başlamışlardır. İşverenlerin, toplu iş sözleşme görüşmelerinde pandemiyi bahane ederek üretimin zayıfladığını gerekçe göstererek çalışanların talep ve beklentilerini karşılamaktan uzak bir tavır almalarını büyük bir endişeyle izliyoruz. Bu süreçte örgütlü gücün önemi bir kez daha ortaya çıkmış, örgütlü olmayan işçiler pandemi sürecinde daha fazla savunmasız kalmış, işverenin vicdanına bırakılmıştır” ifadelerini kullandı.

“ÜCRETSİZ İZİN UYGULAMASI ÇALIŞANLARIN ZOR DURUMA DÜŞÜRMÜŞTÜR”

Salgınının iş hayatına olumsuz etkileriyle mücadele kapsamında, Türkiye’de yeni tedbirlerin yasalaştığını kaydeden Değirmenci, “Bu kapsamda işçileri ve işverenleri ilgilendiren fesih yasağı, kısa çalışma ödeneği desteği ve ücretsiz izin desteği devreye alınmış, salgının istihdam üzerindeki olumsuz etkisi en aza indirilmeye çalışılmıştır.
Fakat düşük bir bedele karşılık gelen devlet tarafından ödenen ücretsiz izin uygulaması ise izne çıkarılan işçileri çok düşük bir ücretle geçinmeye mecbur bırakmıştır.
Bizler ise hem Konfederasyonumuz Hak-İş olarak hem de Özçelik-İş olarak, salgın sürecinde gerek çalışanların sağlıklarının korunması gerekse de sosyal ve ekonomik olarak süreçten zarar görmeden kurtulmaları için bir dizi çalışmayı aralıksız sürdürmekteyiz.

“ENGELLERİ EVRENSEL GÜÇ BİRLİĞİYLE AŞABİLİRİZ”

“Başta Konfederasyonumuz Hak-İş olmak üzere Türkiye’deki diğer iki işçi konfederasyonunun yürüttüğü ortak mücadele sayesinde, kölelik düzenini öngören torba yasa çalışması, henüz taslak aşamasındayken ilgili maddeler yasadan çıkarılmıştır” diyen Değirmenci, “Hem bu pandemi sürecinde karşılaştığımız zorluklar, hem de işverenlerin ve yasa yapıcılarının önümüze çıkardığı engeller bizlere bir kez daha göstermiştir ki; Sınırların ortadan kalktığı bu küresel dünyada, işçi hareketinin de maddi ve manevi olarak birbirlerine destek olmalarının zamanı çoktan gelmiş ve geçmektedir.  Hem ulusal hem de uluslar arası sendikal kuruluşların yapacağı güç birliği, emekçilerin karşısına çıkarılacak engelleri yenecek güçtedir.” diyerek evrensel emek hareketinin önemine dikkat çekti.