2 Haziran 2025

DİJİTALLEŞME VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK EĞİTİM PROGRAMIMIZ ULUSLAR ARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜYLE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ


Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Uluslararası Çalışma Örgütü ILO ile Sendikamız Özçelik-İş’in işbirliğinde hayata geçirilen eğitim programımız, Ankara Kızılcahamam Eliz Hotel’de gerçekleştirildi.

27-29 Mayıs 2025 tarihlerinde teşkilat mensuplarımıza ve üyelerimize yönelik gerçekleştirilen “Çelik ve Metal Sanayinde Çalışma Hakları ve Koşullarının Geleceği; Dijitalleşme ve Sürdürülebilirlik Perspektifler Projesi”ne Sendikamızın Genel Başkanı Yunus Değirmenci, ILO Türkiye Ofisi Direktörü Sayın Yasser Ahmed Hassan, Genel Başkan Yardımcılarımız Bayram Altun, Mustafa Kılıç, Aydın Baysal, Genel Sekreterimiz Ahmet Çolak ve ILO yetkilileri katıldı.

“Sosyal Taraflar ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Çalışma Yaşamında Temel İlkeler ve Haklar Konusundaki Kapasitelerinin Güçlendirilmesi Projesi, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun desteğiyle Uluslararası Çalışma Örgütü ILO tarafından Temel ILO Sözleşmelerinde belirtilen çalışma standartlarının Türkiye’nin değişen çalışma yaşamında daha etkin şekilde hayata geçirilmesine katkı sunmak amacıyla gerçekleştirildi.

Açılış toplantısı öncesinde Genel Başkanımız Değirmenci, teşkilat mensuplarımız ve üyelerimiz tarafından ‘Yunus Başkan nerede biz oradayız’ sloganları ve çiçeklerle karşılandı.

28 Mayıs tarihinde yapılan açılış toplantısında bir konuşma yapan Genel Başkanımız Yunus Değirmenci, “İşçinin sadece bugününü değil, yarınlarını da düşünüyor oluşumuzun bir yansıması olarak ortaya çıkmış olan bu projenin, hayırlara vesile olmasını diliyorum. Emekçilerin menfaatine olacak yeni bir eğitim projesiyle karşınıza çıkmış olmanın, iç huzurunu ve haklı mutluluğunu yaşıyorum.”ifadelerini kullandı.

“Uluslararası Çalışma Örgütü ILO, yüz yıldan fazla bir süredir tüm dünyada çalışma standartlarının oluşturulması için gösterdiği gayret ve çabalarıyla emek mücadelesine önemli katkılar vermiştir.”diyen Değirmenci, projeye ilişkin de açıklamalarda bulundu.

“YENİ DÖNEMDE YERİMİZDE SAYMAMIZ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Değirmenci, konuşmasını şöyle sürdürdü;
“İçinde bulunduğumuz dönemde yaşanan hızlı teknolojik değişimler, yeni bir yol ayrımında olduğumuzu ortaya koymaktadır. Teknolojiyle birlikte her şey dönüşmekte, değişmekte ve yenilenmektedir. Bir zamanlar hayalini gibi bile kurmakta zorlandığımız her şey, teknolojik gelişmelerle birlikte gerçeğe dönüşmektedir. Çalışma hayatındaki üç devrimi geride bıraktık.  Bugüne geldiğimizde, sırayı dördüncü devrim olarak gösterilen “Endüstri 4.0” almıştır. Bu teknoloji hamlesiyle birlikte, artık çalışma hayatımıza, yapay zekaların, akıllı robotların, bulut teknolojisinin, akıllı fabrikaların hakim olduğu bir düzene doğru hızla ilerliyoruz. İşverenler, üretimi, verimliliği, kaliteyi, performansı artırmak ve bir nevi kendi gemilerini kurtarmak adına, dijitalleşmeyi fabrikalarına sokmaya başlamışlardır. İşte tam da burada,  gerçekleştirdiğimiz bu projenin önemi ortaya çıkmaktadır. Gelişen teknolojiye ve dünyaya, dolayısıyla değişen ve dönüşen çalışma hayatına sizlerin dikkatini çekmek için buradayız. Bunları söylemek ve bugünden artık önlem almak zorundayız. Birileri, robotların, işimizi elimizden alacaklarını, hatta işimizi çalacakları bir dünyaya doğru hızla gittiğimizi öngörüyor. İşverenlerin hızlı üretim ve verimlilik adına gerçekleştirdikleri teknoloji hamlesinin olduğu böylesi bir dönemde, bizlerin yerimizde sayması mümkün değildir. İşte sizlerin dikkatini çekmek istediğimiz nokta burasıdır.”

“TEKNOLOJİ ÇAĞINDA SİZİ KORUYUP KOLLAMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR”

“Bizler Özçelik-İş Sendikası olarak, sadece toplu iş sözleşmesi imzalayıp, kenara çekilen bir sendika değiliz. Hiç zaman öyle olmadık, olmayacağız da. Bizler, emekçinin bugününü ve yarınını, tüm detaylarıyla kurgulayan bir sendikayız. Metal emekçisinin üniversitede okuyan evladına burs verecek kadar duyarlıyız. Hastalık-afet gibi zorlu koşullara maruz kalan üyelerimize sosyal yardımlar verecek kadar hassasız. Sendikamızın tarihinde görülmemiş sayıda üyemize her yıl çeşitli eğitimler verecek kadar bilinçliyiz. Özel günlerde üyelerimize hediye vererek mutlu edecek kadar, hevesli ve heyecanlıyız. Sendikamızı, aldığımız binalarla, yaptığımız yatırımlarla, güçlü işverenler karşısında kurumsallaşmış ve güçlü hale getirecek kadar hırslıyız. Ankara’nın göbeğinde 5 yıldızlı otel konseptinde konukevi yapacak kadar duyarlıyız. Arkadaşlar her şey sizin için. Arkadaşlar, inanın;  işimiz çok ama enerjimiz yüksektir. Bütün bu zorlukların üstesinden gelmede, arkamızda dağlar gibi duran siz büyük Özçelik-İş ailesi vardır. Teknolojinin arşa dayandığı bu yeni dönemde, sizleri eğitmek, sizleri koruyup-kollamak, işinize aşına sahip çıkmak bizlerin boynunun borcudur.”

BAYSAL: “TEKNOLOJİK İLERLEME ANCAK İNSAN ONURUNA YARIŞIR BİR ÇALIŞMA DÜZENİYLE ANLAM KAZANIR”

Programda bir konuşma yapan Genel Başkan Yardımcımız Aydın Baysal ise, “Dijitalleşmenin iş gücü yapısını hızla dönüştürdüğü, otomasyon ve yapay zekâ gibi teknolojilerin üretim süreçlerine entegre edildiği çelik ve metal sanayisinde; iş güvencesi, nitelikli istihdam ve mesleki beceri dönüşümü gibi kavramlar, artık her zamankinden daha fazla öne çıkmaktadır. Bu nedenle, çalışanların dijital becerilerle donatılması, yeniden eğitim programlarıyla desteklenmesi ve sendikal yapılarla korunması büyük bir önem arz etmektedir. Özçelik-İş Sendikası olarak bu projeyi, sadece dijitalleşmenin ve sürdürülebilirliğin etkilerini analiz eden bir çalışma olarak değil, aynı zamanda bu süreçlerin merkezine insanı, emeği ve hak temelli yaklaşımı yerleştiren bir eylem planı olarak değerlendiriyoruz. Çünkü biliyoruz ki, teknolojik ilerleme ancak insan onuruna yaraşır bir çalışma düzeniyle anlam kazanır. Bu vesileyle bize bu projede ufuk açıcı vizyonuyla ve öncü liderliğiyle rehberlik eden Genel Başkanımız Yunus Değirmenci’ye ve projemize sağladıkları imkan ve destekleri için ILO Türkiye Ofisi Direktörümüz Yasser Ahmed Hassan’a ve projemize katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

ILO Türkiye Ofisi Direktörü Yasser Ahmed Hassan, projenin ele aldığı temanın, çağımızın hızla değişen çalışma hayatı açısından taşıdığı stratejik öneme vurgu yaparak, sendikamızla kurulan güçlü iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hassan, ILO’nun Türkiye’de insana yakışır iş koşullarının geliştirilmesine yönelik çabalarının, sosyal diyalog mekanizmalarının güçlendirilmesi ve sosyal taraflarla sürdürülebilir iş birliklerinin artırılması temelinde kararlılıkla devam edeceğini ifade ederek, bu bağlamda, sendikamızla yürütülen ortak çalışmaların, daha kapsayıcı ve adil bir çalışma yaşamının inşasında önemli katkılar sunacağına olan inancını da vurguladı.

Programda Proje Koordinatörü Meltem Toraman Soğuksu da bir konuşma yaparak, “Projemiz kapsamında en az 150 işçiye eğitim verilmesi, işçilerin hakları konusunda bilinçlendirilmesi ve dijitalleşme süreçlerine uyum kapasitelerinin artırılması hedeflenmektedir. Proje süresince elde edilecek bilgi ve deneyimlerin, sektörel dönüşüm süreçlerine yön verecek politika önerilerine dönüştürülmesi ve uzun vadede sürekli eğitim, sosyal diyalog ve paydaş iş birlikleri yoluyla kalıcı faydalar sağlaması ön görülmektedir.”diye konuştu.  

DİJİTALLEŞME VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ANLATILDI

Konuşmaların ardından eğitimlere geçildi.

“Metal Sektöründe Dijitalleşme ve Sürdürülebilirlik” ve “Dijitalleşme ve Sürdürülebilirlik Bağlamında Endüstri İlişkileri Sistemi” başlıklarıyla Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Merve Özaydın, “Dijitalleşmenin İş Hukukuna Etkileri-1-2” başlığıyla Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehtap Yücel Bodur, “Dijital Dönüşümde Liderlik ve Dönüştürücü Liderlik”ve “Dijitalleşen Dünya’da Stresi Doğru Yönetmek” başlıklarıyla Kişisel Gelişim Uzmanı Rahim Aladağ üyelerimize ve teşkilat mensuplarımıza yönelik eğitimler verdi.

Program kapsamında üyelerimiz ve teşkilatımız, ILO Direktörü Hassan ile soru-cevap bölümü de gerçekleştirdi.

Eğitimlerin ardından düzenlenen sertifika takdim törenin ardından program sona erdi.