Sendikamızın Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Konfederasyonumuz Hak-İş’in 14. Olağan Genel Kurulunda, Hak-İş Genel Başkan Yardımcılığına seçildi.
İki günlük genel kurul maratonunun sonunda yapılan seçimlerin ardından Konfederasyonumuz Hak-İş’in Genel Başkanı Mahmut Arslan, güven tazeleyerek yeniden genel başkan seçilirken, Genel Başkan Yardımcılıkları görevine ise Sendikamızın Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, Hizmet-İş Sendikası Başkanvekili Hüseyin Öz seçildi. Mevcut durumda Hak-İş Genel Sekreteri olan Osman Yıldız da Hak-İş Genel Başkan Yardımcılığına seçilen isimler arasında yer aldı. Denetleme Kuruluna Abdulbaki Gülbaba, Rafi Ay, Vedat Böke, Disiplin Kuruluna da Ömer Yılmaz, Tuncay Dolu, Mehmet Ali Kayabaşı seçildi.
İlk gün ATO Congresium’da gerçekleştirilen Genel Kurula, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, siyasi parti liderleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, üst düzey protokolün yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen uluslararası sendika temsilcileri, delegeler ve binlerce Hak-İş’li emekçi katıldı.
“Emek, Demokrasi, Özgürlük, Adalet İçin İleri” temasıyla gerçekleştirilen genel kurulda divan başkanlığını Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı yaptı.
Divan Heyetinin oluşturulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Hak-İş’in 4 yıllık faaliyetlerini anlatan tanıtım filmi izlendi.
Daha sonra Genel Kurula hitaben bir konuşma gerçekleştiren Mahmut Arslan, Hak-İş’in ülkemizdeki ve uluslararası alanda üstlendiği sorumluluktan, yakaladığı başarılara, Hak-İş’in hedeflerinden çalışma hayatına, CHP ve HDP belediyelerinde yaşanan haksız işten çıkarmalardan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine kadar birçok konuya değindi.
Yüreğinde emekçilerin vicdanını taşıyanların 44 yıl önce toprağa attığı tohumun, bugün 700 bin erdemli mensubuyla Hak-İş isimli bir ulu çınara dönüştüğünü ifade eden Arslan, Genel Kurulu, toprağa tohum saçanların açtığı yolda, uzun, anlamlı, meşakkatli fakat bir o kadar da onurlu emek mücadelesinin 44. adımında icra ediyor olmanın önemine vurgu yaptı.
Hak-İş’in yerli, milli ve aynı zamanda küresel bir emek hareketi olarak emekçilerin gücü ve umudu olmaya devam ettiğini söyleyen Arslan, Hak-İş’in 20’den fazla Sendikası, 81 İl Başkanlığı ve komiteleriyle tüm ülke sathında örgütlenmiş, ülkemizin en büyük işçi konfederasyonlarından birisi olduğunu kaydetti.
KIDEM TAZMİNATININ YOK EDİLMESİNİ ASLA KABUL ETMEYİZ
KİT’lerde çalışan taşeron işçiler başta olmak üzere, kadro kapsamı dışında kalan bütün taşeron emekçilerin kadroya geçebilmeleri için de mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüklerini belirten Arslan, taşerondan kadroya geçen emekçiler için de Hak-İş’in enflasyon farkı talebinde bulunduğunu, bu talebe ilişkin 400 bine yakın imza toplandığını ve bu imzaların Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanına teslim edileceğini söyledi.
“Kıdem tazminatının kaldırılması, yok edilmesi, düşürülmesi gibi bir yaklaşımı asla kabul edemeyiz” diyen Arslan, “Kıdem tazminatında kazanılmış haklardan geriye gidişe neden olmayacak ve istisnasız bütün çalışanların kıdem tazminatına kavuşacağı güçlü bir model istiyoruz” ifadelerini kullandı.
31 Mart yerel seçimlerinin ardından yönetimleri el değiştiren bazı belediye Başkanlıklarında Hak-İş üyelerine yönelik işten çıkarmalar, sürgünler ve sendikalarımızdan istifalara ilişkin mücadelemizin kararlılıkla devam ettirileceğini vurguladı.
ERDOĞAN, “HER ZAMAN YANIMDA BULDUĞUM HAK-İŞ’İN AYNI İSTİKAMETTE DEVAM EDECEĞİNE İNANIYORUM”
Genel Kurulun ilk günün öğleden sonraki bölümü ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştirildi.
Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yıl 43. Kuruluş Yıldönümünü geride bırakan Hak-İş Konfederasyonumuza ilk günden bu yana sürdürdüğü emek, demokrasi, özgürlük, adalet mücadelesi için teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine başladı. Erdoğan, “Her mücadelesinde yanında olduğum, her mücadelemizde yanımızda bulduğum Hak-İş’in gelecekte de aynı ilkeli ve kararlı tavrını sürdüreceğine yürekten inanıyorum. Türkiye’yi birlikte bugünlere kadar getirdik, inşallah yine birlikte geleceğe taşıyacağız” diye konuştu.
Erdoğan, konuşmasında geçici orman işçilerinin çalışma sürelerinde 4 ay uzatma müjdesi de verdi. Erdoğan, “Ormancılık faaliyetleri ve orman yangınları ile mücadeleden dolayı işçi ihtiyacının had safhada olması gerekçesiyle bütün geçici işçiler için 4 ay süre uzatımı talebi yenilendi. 4 aylık uzatma sürecini böylece gerçekleştirmiş oluyoruz. Hayırlı olsun” dedi.
SEÇİM BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Genel Kurulun ikinci günü ise yapılan seçimlerle devam etti. Yeniden Genel Başkan seçilen Mahmut Arslan, bir konuşma yaparak, delegelere teşekkür etti.
Hak-İş Genel Kurulunu, Hak-İş davasının daha da güçlendiği, daha da kökleştiği ve geleceğe daha güçlü bir şekilde yürüyeceği tarihi bir genel kurul olarak değerlendiren Arslan, “Hak-İş bir davanın adıdır. Hak-İş bir mücadelenin adıdır. Hak-İş mazlumların zalimlere karşı duruşunun adıdır. Hak-İş yeni bir dünyayı inşa etme ve bu inşayı gerçekleştiren işçilerinin adıdır. Hak-İş dünden bugüne ve geleceğe yürüyen kutlu bir yürüyüşün adıdır. Bu yürüyüşte nefer olmak Allah’ın bize bahşettiği en büyük lütuflardan birisidir” ifadelerini kullandı.
Arslan’ın konuşmasının ardından Genel Başkanımız Yunus Değirmenci’nin de yer aldığı yeni Hak-İş yönetiminin sahneye çıkarak fotoğraf çektirmesinin ardından Genel Kurul süreci tamamlanmış oldu.