26 Kasım 2019

DEĞİRMENCİ, ARNAVUTLUK KSSH KONGRESİNE KATILDI

Konfederasyonumuz Hak-İş’in Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamız Özçelik-İş’in Genel Başkanı Yunus Değirmenci, 9 Kasım 2019 tarihinde Tiran’da yapılan Arnavutluk KSSH Konfederasyonu’nun 6. Kongresine Hak-İş’i ve sendikamızı temsilen katıldı.

Kongrede bir konuşma yapan Değirmenci, Arnavutluk Sendikalar Konfederasyonu’nun (KSSH) kongresinin başarılı geçmesi dileğinde bulundu.

Değirmenci, “Bu güzel ülkeye ve çalışanlarına, Türkiye’den başta Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Yönetim Kurulu Üyeleri ve tüm emekçilerimizin selamlarını ve başarı dileklerini getirdim” diyerek sözlerine başladı.

Değirmenci, Konfederasyonumuz Hak-İş’in ulusal ve uluslararası emek hareketindeki yeri ve önemine ilişkin bilgiler verdi.

“TAŞERON KONUSUNDA TARİHİ BİR BAŞARIYA İMZA ATILDI”

“Hak-İş, kamuda çalışan 1 milyona yakın taşeron işçinin, kadro almasını sağlayarak taşeron sorununun çözülmesine öncü bir katkı sağlamıştır” diyen Değirmenci, “Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz, neo-liberal dayatmalara karşı bir meydan okuma ortaya koyarak taşeron sistemini sonlandırmış ve bu konuda tarihi bir başarıya imza atmıştır” dedi.

“BARIŞ PINARI HAREKATI İŞGAL DEĞİLDİR”

Türkiye’nin gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatına ilişkin bilgiler de veren Değirmenci, “Türkiye, BM ve uluslararası bir kısım sözleşmelerden doğan haklarını kullanarak sınır ötesi operasyon yapmıştır. Bu bir işgal değildi, savaş da değildi. Türkiye’nin sınırındaki terör organizasyonlarını ortadan kaldırmak ve Türkiye’ye yönelik terör saldırılarını önlemek, özellikle ülkemizde misafir ettiğimiz göçmenlerin kendi topraklarına gitmelerini sağlamak için yapmış olduğu bir harekattır. Bunu böyle görmek gerekiyor. Harekâtın başarıyla sonuçlandığını sizlere bildirmek isterim” diye konuştu.

“KÜRESEL EMEK DAYANIŞMASINA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”

Hak-İş’in küresel emek dayanışmasına büyük önem atfettiğini ifade eden Değirmenci, “Bütün dünyada, neo-liberal politikaların etkisiyle sendikalaşmaya ve örgütlenmeye karşı bir direnç oluştuğunu görüyoruz. Yüksek teknolojilerin kullanıldığı dijital ekonomi, emek hareketini zorlamaktadır. Bu kuşatmaya karşı emek hareketleri olarak uluslararası dayanışma ve yeni örgütlenme stratejileri ile başa çıkabiliriz. Konfederasyonumuz, aralarında KSSH’nin de olduğu çok sayıda Avrupalı, Asyalı ve Afrikalı sendika ile işbirliği anlaşmaları imzalamıştır. Bu anlaşma çerçevesinde KSSH ile çok verimli ve değerli projeler yürüttük.

Çünkü; ortak sorunların çözümü, bilgi ve deneyim paylaşımından geçmektedir” ifadelerini kullandı.


“İŞBİRLİĞİMİZİN ARTARAK DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ”

Türkiye genelinde 3 milyonu aşkın Arnavut asıllı Türk vatandaşının yaşadığının tahmin edildiğini kaydeden Değirmenci, “Türkiye’de yaşayan Arnavutlar ve iki toplum arasındaki yoğun tarihi ve kültürel ilişkiler, iki ülke arasında ilişkilerin güçlenmesini sağlamıştır. Bizler de sendika olarak bu ilişkilerin geliştirilmesi konusunda birer köprü oluşturuyoruz. Bu durumda Hak-İş ile KSSH arasındaki işbirliğinin artarak devam etmesini arzuluyoruz. ITUC çatısı altında birlikte hareket ederek, daha güçlü sendikal yapılar kurarak çalışanların taleplerine daha iyi cevap verebiliriz” dedi.

Değirmenci, KSSH’nin önümüzdeki dönemde daha da büyüyerek ve güçlenerek Arnavutluk politik, sosyal ve ekonomik hayatını etkileyeceği yönündeki samimi inancını belirterek, seçilecek yeni yönetime başarılar dileğinde bulundu.