17 Kasım 2018

THY TEKNİK A.Ş.’DE TOPLU SÖZLEŞME İMZA TÖRENİ YAPILDI

Sendikamız Özçelik-İş ile Türk Hava Yolları(THY)Teknik A.Ş. arasında anlaşma ile sonuçlanan 6. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin imza töreni, THY’nin İstanbul Yeşilköy’deki genel müdürlük binasında gerçekleştirildi.

Konfederasyonumuz Hak-İş’in Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hak-İş Genel Sekreteri Osman Yıldız, Sendikamızın Genel Başkanı Yunus Değirmenci’nin yanı sıra THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Karaman ve Yardımcısı Fazıl Çiftçi, Genel Başkan Yardımcılarımız Bayram Altun, Recep Akyel, Ferhan Öner, Havacılık Şube Başkanımız Yavuz Güver ve şube yöneticilerimiz ile işyeri temsilcilerimiz katıldı.

Törende ilk olarak söz alan Konfederasyonumuz Hak-İş’in Genel Başkanı Arslan, bugünün tarihi bir gün olduğunu, THY Teknik ile yaklaşık 8 bin kişiyi ilgilendiren sözleşmeye imza attıklarını söyledi. 


“Toplu İş Sözleşmesinin başlangıcından sonuna kadar geçen zaman içerisinde Türkiye ve dünyada da özlediğimiz, arzu ettiğimiz, gerçekleştirmek istediğimiz bir süreci, başarılı bir şekilde sonuçlandırdık” diyen Arslan, “Taleplerimizi, beklentilerimizi, isteklerimizi taslağımıza koyduk. Sosyal diyalog mekanizmalarını sonuna kadar kullanarak, işçi işveren ilişkilerinde karşılıklı anlayışla, birbirimizi kırmadan, üzmeden, kurumu kısır tartışmaların içine çekmeden, yolumuza devam ettik. Bu çalışmada mutlu sona ulaşmanın haklı gururunu yaşıyoruz. THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’nın kararlı tutumu, vizyonu, hedefleri ve beklentilerimize cevap verecek şekildeki bir yaklaşım içerisinde olması işimizi kolaylaştırdı. Bu toplu iş sözleşmesinin en önemli başarısı, herhangi bir kırgınlığa, işyerlerinde ve kamuoyunda tartışmalara neden olacak en küçük bir olumsuzluk yaşanmamasıdır. Bu nedenle Özçelik-İş Sendikamızın değerli Genel Başkanı Yunus Değirmenci’ye ve yönetim kurulu üyelerine, Teknik AŞ Genel Müdürüne ve ekibine teşekkür ediyorum. Hayırlı, güzel, başarılı bir toplu iş sözleşmesine imza atıyoruz” ifadelerini kullandı.


“İLMEK İLMEK DOKUNARAK BUGÜNE GELİNDİ”

 THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ise, toplantıda yaptığı konuşmada, toplu iş sözleşmesinin ilmek ilmek dokunarak, bugünlere geldiğini söyledi. Türkiye’nin endüstri hayatına örnek teşkil edecek bir ortak çalışma ve pazarlık süreci yaşandığını ifade eden Aycı, “Genel Başkanlarımız Mahmut Arslan ve Yunus Değirmenci nezaketlerini, sağlam duruşlarını, çalışanlar lehine vakur bir şekilde, masada, konuyu son ana kadar, pazarlığı elden bırakmadan getiriyorlar. Hakikaten Mahmut Bey ve Yunus beyle pazarlığın zor tarafları var. Ama öyle bir yere geliyor ki, karşılıklı orta yolu bulma konusunda da son anda iradeyi de ortaya koyabiliyoruz. Bu desteklerinden dolayı Mahmut beye ve Yunus beye de çok teşekkür ediyorum. İstanbul Havalimanımızın hizmete açılmasının hemen ertesinde bu sözleşmenin imzalanmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

“KAOS VE KARGAŞA MEYDAN VERMEDEN SÖZLEŞMEYİ İMZALADIK”

Sözleşmenin anlaşma ile sonuçlandırıldığı son TİS toplantısında süreç ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Genel Başkanımız Yunus Değirmenci ise, ‘Teknik A.Ş.’deki üyelerimizin talep ve beklentilerini göz önünde bulundurarak hazırladığımız sözleşme taslağımızla masaya oturmuştuk. Üyelerimizin hak ve menfaatlerinin korunması ve geliştirilmesi için el ele omuz omuza mücadele verdik. Şükürler olsun bu süreçten de alnımızın akıyla çıkmayı başardık’ ifadelerini kullandı.

Sözleşmenin masa başında, kaos ve kargaşaya meydan vermeden tamamlanmış olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Genel Başkanımız Değirmenci, ‘Dünyanın en büyük havalimanlarından biri olan İstanbul Havalimanı gibi dev bir projenin hayata geçirildiği bir dönemde, sosyal ve maddi kazanımlarla dolu bir sözleşme imzalamış olmaktan dolayı büyük bir mutluluk içerisindeyiz.’ diye konuştu.

ORTALAMA YÜZDE 23’Ü BULDU

Üç yılı kapsayan toplu sözleşmenin detayları ise şu şekilde gerçekleşti; 

1 Temmuz-30 Eylül 2018 tarihleri arasındaki işyeri ortalamasına yüzde 13,68 oranında artış, 01 Ekim-31 Aralık 2018 tarihleri arasındaki işyeri ortalamasına ise yüzde 22,68 artış sağlandı. 2. 3. 4. ve 6. altı aylarda enflasyon oranında, 5. altı ayda ise enflasyon+1 oranında ücret artışları elde edildi.  2. altı ay için 1 Ekim’de 2018’de uygulanan %9’luk artışa, 1 Ocak 2019 tarihinde ortaya çıkacak enflasyon farkı da yansıtılacaktır.

SEYYANEN İYİLEŞTİRME VE SOSYAL YARDIMLARDA ARTIŞ SAĞLANDI

Çeşitli gruplarda yer alan üyelerimize 100 ile 150 lira arasında seyyanen iyileştirmeler yapıldı. Primlerde ise, tüm iş grupları ve kadrolarına Temmuz-Ağustos-Eylül ayları için yüzde 12,5 artış, Ekim-Kasım-Aralık aylarında ise bu zamlara ek olarak yüzde 9 artış sağlandı. Böylelikle Ekim ayı itibari ile toplam zam oranı yüzde 21,5 oldu. Sosyal yardım da 615 TL’den sözleşmenin 1. yılı 800 liraya yükseltilirken, 2. 3. 4. 5. 6. altı aylık dönemlerde ise ücret artış oranında iyileştirme sağlandı.

ÜYELERİMİZE 5 BİN LİRA SÖZLEŞME İMZA ÜCRETİ ÖDENECEK

Sözleşme kapsamında evlenme yardımı Bin 353 liradan Bin 750 liraya yükseltildi. Evlenme izni, eş tayini durumu belgelenmesi halinde 1 ay içinde kullanılması gereken izin 6 ay içinde kullanılabilecek. Ölüm yardımı Bin 650 liradan 2 bin 100 liraya yükseltildi. Ölüm iznine, personelin eşinin anne, baba ve kardeşlerinin vefatı da dahil edildi. Doğum yardımı 616 liradan 800 liraya çıkarıldı. İş kazası, maluliyet ve ölüm yardımı 7 bin 700 liradan 9 bin 750 liraya yükseltildi. Kreş yardımı Bin 40 liraya çıkarıldı. Sözleşme imza tarihinde sendikamız üyesi olan tüm personele NET 5000 TL sözleşme imza ücreti ödenmesi kararlaştırıldı.

FARKLAR VE İMZA PARASI 8 KASIM’DA ÖDENECEK

Kalibrasyon atölyesi kapsam sorumlusu personeline iş tazminatının yüzde 20’si oranında ek tazminat verilmesi hususunda anlaşma sağlandı. Personel, A/B1/B2 kategori uçak bakım lisansı aldığında veya işverence belirlenen koşulları sağlayarak yapılacak sınavlarda başarılı olması durumunda 10.0. iş grubuna intibak ettirilecek. Hastalık halinde nakil başlıklı 86. Maddede personelin bakmakla yükümlü olduğu ve çalışılan ilde ikamet eden anne ve babası da kapsam içine alındı. Uçuş ekibine dahil edilen personeller ile ilgili TİS’den sonra 6 ay içerisinde bir prosedür yayınlanacak. Ayrıca toplu iş sözleşmesi farkları ve sözleşme imza parası ise 8 Kasım 2018 tarihinde maaş ile birlikte hesaplara yatırılacak.