24 Nisan 2020

ÇELİK VE METAL SEKTÖRÜNDE AVRUPA DÜZEYİNDE COVID 19 ETKİLERİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Industriall Avrupa Federasyonu Çelik ve Metal Sektöründe COVID 19 Etkileri üzerine değerlendirme toplantısı 22 Nisan 2020 tarihinde online video konferans olarak gerçekleşti. Toplantıya Türkiye’den  Özçelik-İş Sendikası’nı temsilen Uluslararası İlişkiler Danışmanımız Pınar Özcan katıldı.

Almanya, Fransa, Finlandiya, Avusturya, İtalya, Slovakya, Polonya,  İsveç ve İngiltere gibi ülkelerden sektör temsilcilerinin katıldığı ve konuşma yaptığı toplantıda COVID 19’un ülke ve sektör üzerindeki etkileri tartışıldı. 

Toplantıda Industriall Avrupa Genel Sekreteri Luc Triangle bir değerlendirme yaparak COVID-19’un sektör üzerindeki büyük etkisinin farkında olduğunu ve Industriall Avrupa’nın bu kriz sırasında üyeleri için katma değer sağlamak için çalışmayı sürdüreceğini söyledi. 

Türkiye’den sendikamız Özçelik-İş’i temsilen konuşan Pınar Özcan konuşmasında Türkiye’de ki mevcut COVID 19 vaka sayılarını paylaşarak sektöre ilişkin bilgiler verdi.  Konuşmasında Metal ve çelik sektörünün de faaliyetine Türkiye’de devam ettiğini bildiren Özcan, diğer sektörlerde bazı fabrikalar kapanmıştır ancak Demir-Çelik sektöründe üretim sürmektedir. Üç ay boyunca işçilerin işten atılmasını yasağı getirilmiştir. Ancak, tüm toplu iş sözleşme süreci durdurulmuştur. Sendikamız çalışanları düzenli olarak bilgilendirerek, durumu yakından takip etmektedir dedi.

Toplantıda tüm ülkelere ait durumların paylaşılmasının ardından Industriall Küresel Sendika temsilcisi Matthias Hartwich Küresel anlamda çelik sektörünün, otomotiv ve inşaat sektörlerindeki düşüşten etkilendiğini, Çin, Hindistan gibi ülkelerin son zamanlara kadar üretimi artırmaya devam ettiğini ve Endonezya’nın, ABD’nın S232 önlemlerini takiben yeni pazarlar aramaya devam ettiğini söyledi. 

İşçiler arasındaki dayanışmanın da test edildiğini belirten Hartwich, işverenler işçiler arasında daha erken işe dönmeye ikna etmek için rekabeti artırmaya çalışıyor. Üyeler, İşçilerini ücret ödemeden eve gönderen ve daha sonra devletten yardım isteyen Güney Amerika’daki Ternium gibi konulara odaklanıldığını söyledi. Toplu Pazarlık Anlaşmalarının beklemede olduğunu ancak IndustriALL tarafından, salgının başlangıcında tüm Küresel Çerçeve sözleşmesi imzalamış olan marka yöneticilerine, özellikle İSG önlemleriyle ilgili olarak sosyal ortaklar arasındaki sosyal diyaloğun önemini vurgulayan bir mektup gönderildiğini ifade etti.

Toplantının sonunda üyelerin, en iyi uygulama örneklerini ve iyi / kötü davranış örneklerini paylaşmaya devam etmesine, 4 hafta içerisinde yeniden bir toplantı düzenlenmesine karar verildi.