30 Mart 2016

TOFAŞ İşçilerimiz İşe İade Davasını Kazandı

TOFAŞ’ta geçen yıl mayıs ayında ‘ek sözleşme’ talebi ile başlatılan eylemler sonrasında Türk Metal Sendikası’ndan istifa ederek Çelik-İş’e üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan 82 işçimizin iş akdi feshedilmişti. TOFAŞ’a karşı işe iade davası açan 82 işçimizden 60 kişinin işe iadesi Çelik-İş Sendikası Avukatı Jan Aras Arslan’ın da yer aldığı duruşmada karara bağlandı.

Bursa 3, 4 ve 9’uncu İş Mahkemesi’nde görülen davada, 60 işçimizin iş akitlerinin feshinin geçersizliğine ve işe iadelerine, boşta geçen 4 aylık ücret ve diğer haklarının ödenmesine ve patronun işçileri işe başlatmaması halinde kişilerin kıdemine göre 4-8 ay arasında tazminat ödemesine karar verildi.

Duruşma sonrasında Sendikamızın Avukatı Sayın Jan Aras Arslan “İşe iade davasını kazandık. TOFAŞ Fabrikası’nın bu çalışanları hukuka aykırı şekilde çıkardığı tespit edilmiş oldu. Ancak mahkeme çalışanların sendikal sebeple işten çıkarıldıklarına dair karar vermediği için konuyu Yargıtay’a taşıyacağız. Bir kişi sendika üyesi ise ve sendikal sebeple işten çıkarıldığını iddia ediyorsa, işe iade davasında geçen süre ücreti yanında 1 yıllık sendikal tazminat ödemesi yapılır” açıklamasında bulundu.

22 Haziran’da iş akitleri fes edilen işçilerimizden 60’ı için 28 ve 29 Mart’ta gerçekleştirilen duruşmalarda işe iade kararı alınırken, 20 işçimizin davası ise 11 Nisan 2016 günü görülecek.