27 Mayıs 2024

GENEL BAŞKANIMIZ DEĞİRMENCİ, KKTC’DE YAPILAN HAK-İŞ BAŞKANLAR KURULUNA KATILIP, RESMİ ZİYARETLERE EŞLİK ETTİ

Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamızın Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde(KKTC) yapılan HAK-İŞ Başkanlar Kurulu Toplantısına katılıp, HAK-İŞ heyeti olarak gerçekleştirilen bir dizi ziyarete eşlik etti.

Bu kapsamda, HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, KKTC Kamu Sen sendikamızın ev sahipliğinde KKTC’de toplandı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın başkanlığında 25 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya, Arslan ve Değirmenci’nin yanı sıra HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcıları Halil Çukutli, Devlet Sert, Mehmet Ali Kayabaşı, KKTC Kamu Sen Genel Başkanı Metin Atan, HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Akbulut, Konfederasyonumuza bağlı sendikaların genel başkanları ve basın mensupları katıldı.

Arslan, HAK-İŞ’in KKTC Temsilciliğinin açılışı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye ilişkileri başta olmak üzere çalışma hayatı ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HAK-İŞ’in KKTC’de temsilciliğinin açılmasının önemine değinen Arslan, “Genel kurulda aldığımız kararlar çerçevesinde uzun bir çalışma sonunda, ilk yurt dışı temsilciliğimizi burada açtık. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti temsilciliğimizin açılmış olması gerçekten önemli bir başarıdır” diye konuştu.

Arslan, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, siyasi, aynı zamanda güvenlik alanında da önemli bir ortağımız, kardeş ülkemiz. Kıbrıs’ta yaşayan Türklerin de sorunlarını çözmek, bu sorunlara Türkiye’nin desteğiyle cevap vermek sorumluluklarımız arasındadır. Kıbrıs güçlü olursa burada yaşayan Türkler de güçlü olacaktır” dedi.

Arslan, Güney Kıbrıs’ın İsrail’in ve Amerika’nın üssü olduğunu, Gazze ve Filistin’deki katliamlara büyük destek verdiğine dikkat çekerek, “HAK-İŞ olarak, 6-7 Ekim’den itibaren değil, kuruluşumuzdan itibaren Filistin’deki işgalin sona ermesi, yerlerinden edinmiş Filistinlilerin topraklarına geri dönmesi, mülkiyet hakları dahil seyahat haklarının kendilerine geri verilmesi, başkenti Kudüs olan bağımsız ve özgür bir Filistin devletinin kurulması için mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Arslan, uzun zamandır toplanamayan Üçlü Danışma Kurulu’nu bizim de teşviklerimizle 5 yıl sonra ilk kez toplandığına ve verimli bir toplantı gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, “Toplantılardan sonra Bakanlıkta bir alt çalışma grubu oluşturuldu ve arkadaşlarımız teknik olarak çalışmalarını sürdürüyorlar” diye konuştu.

HAK-İŞ KKTC TEMSİLCİLİĞİ AÇILDI

HAK-İŞ KKTC Temsilciliği, Genel Başkan Mahmut Arslan ve Genel Başkanımız Yunus Değirmecni, HAK-İŞ Yönetim Kurulu, sendika genel başkanları ve yoğun protokolün katılımıyla açıldı.

Açılışa HAK-İŞ yönetiminin ve sendika genel başkanlarının yanı sıra KKTC Cumhurbaşkanı Vekili ve Meclis Başkanı Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Zorlu Töre, KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, KKTC Kamu-Sen Genel Başkanı ve HAK-İŞ KKTC Temsilcisi Metin Atan ve basın mensupları katıldı.

Arslan açılışta yaptığı konuşmada, HAK-İŞ’in KKTC’de otuz beş yıllık bir geçmişi olduğunu hatırlatarak, “13 Ocak 1990 yılında Kamu-Sen Yönetim Kurulu’nun aldığı karar ile HAK-İŞ Konfederasyonu üyeliği gerçekleşmiştir. Otuz beş yıla girdiğimiz bu girişimi bugün bir adım daha ileriye taşıyoruz. Konfederasyonumuzun en son genel kurulunda almış olduğu özellikle yurtdışı temsilcilik hususundaki kararımızın ilk adımını burada gerçekleştiriyoruz” dedi.

ARSLAN’DAN KKTC CUMHURİYET MECLİSİ BAŞKANI TÖRE’YE ZİYARET

Arslan başkanlığındaki HAK-İŞ Yönetim Kurulu, 24 Mayıs 2024 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ile bir araya geldi.

Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonumuzun KKTC Temsilciliğinin açılışı ve Başkanlar Kurulu Toplantısı dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunduklarını belirterek, KKTC Kamu-Sen Sendikamızın konfederasyonumuza bağlı en önemli sendikalardan biri olduğunu ifade etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de ‘’Türkiye’deki bir konfederasyon olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Kardeş Sendika Kamu-Sen’le birlikte olmanızı taktir ediyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum.” dedi.

KKTC BAŞBAŞKANI ÜSTEL ZİYARET EDİLDİ

Daha sonra HAK-İŞ Yönetim Kurulu, 24 Mayıs 2024 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ünal Üstel’i makamında ziyaret etti.  
Görüşmede Arslan, Kıbrıs’ın stratejik olarak önemini belirterek, Kıbrıs’ta yaşayan Türklerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ünal Üstel, HAK-İŞ’in Kıbrıs için yaptıklarını önemsediklerini belirterek, “Özellikle sivil toplum ilişkilerinin çok daha üst düzeyde olması lazım ki o bağlar iyice güçlensin. Bu bağları daha çok perçinlememiz gerekiyor” dedi.
Üstel “Sizi ülkemizde görmekten memnuniyet duyuyor ve HAK-İŞ ve Kıbrıs arasındaki iyi ilişkilerin devamının geleceğine inanıyorum” diyerek Genel Başkan Arslan’a ziyaretlerinden dolayı teşekkürlerini ifade etti.

HAK-İŞ HEYETİNDE KKTC ÇALIŞMA BAKANI GARDİYANOĞLU’NA ZİYARET

Genel Başkan Mahmut Arslan ve HAK-İŞ Yönetim Kurulu, 24 Mayıs 2024 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’nu makamında ziyaret etti.
Arslan ve Gardiyanoğlu, çalışma hayatının sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.
Arslan, “Kamu Sen bizim açımızdan adanın Türkleri açısından önemli bir misyonu var, her zaman Türkiye KKTC ilişkilerinde sorumluluklarımızın farkında olarak hareket ediyoruz” dedi.
Gardiyanoğlu ise, “Ben bu ikili temaslara çok büyük önem veririm. İlişkilerin gelişmesiyle ilgili sendikalardan sorumlu bir bakan olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya da hazırız” ifadelerini kullandı.

ASBÜ KKTC KAMPÜSÜNE ZİYARET

Son olarak Arslan başkanlığındaki HAK-İŞ heyeti, 24 Mayıs 2024 tarihinde, HAK-İŞ ile işbirliği Protokolü bulunan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinin(ASBÜ), Kuzey Kıbrıs Kampüsünü ziyaret ederek, Rektör Prof. Dr. Enver Arpa ile bir araya geldi.

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu’nun yapılması ve gerçekleştirilen ziyaretlerin ardından KKTC programı sona erdi.