Geçtiğimiz aylarda kuruluşu gerçekleştirilen ve Kurucu başkanlığını Sendikamızın Genel Başkan Yardımcısı Bayram Altun’un yaptığı Hak Emekliler Derneği’nin (HAK EMEK-DER) 1. Olağan Genel Kurulu 4 Mayıs 2024 tarihinde yapıldı.
Genel Kurula, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Mahmut Arslan, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamızın Genel Başkanı Yunus Değirmenci, HAK EMEK-DER Kurucu Başkanı ve Sendikamızın Genel Başkan Yardımcısı Bayram Altun, Sendikamızın Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Kılıç, Şerafettin Koç, Genel Sekreterimiz Ahmet Çolak, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Devlet Sert, HAK-İŞ kurucularından Mehmet Asena, HAK-İŞ’e bağlı sendikaların genel başkan ve yardımcıları, sendikaların şube başkanları ve basın mensupları katıldı.
HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, gerçekleştirilen genel kurulda HAK EMEK-DER’in emeklilerin haklarını korumak adına çok önemli adımlar atacağına ve emeklilerin sorunlarını, taleplerini daha hızlı ileteceğini belirtti. Genel kurulun hayırlara vesile olmasını dileyen Arslan, yeni yönetim kuruluna da başarılar dileğinde bulundu.
“HAK-İŞ, HELAL SENDİKACILIĞIN ADIDIR”
Arslan, HAK-İŞ’in yaptığı mücadelenin helal bir mücadele olduğuna değinerek “Bir toplantımızda akademisyen hocalarımızdan biri HAK-İŞ’i tanımlarken HAK-İŞ helal sendikacılığın adıdır demişti. Helali, haramı bilen bir kurum olarak, bu emeklilerin helal kazançlarını arttırmak, onların hak ettiklerinin onlara verilmesi konusunda sadece slogan atarak değil, konuşarak değil, sadece derneklerin yaptığı gibi işte eleştiri yaparak değil, çözüm bulmamız gerekiyor. Bu çözümleri de biz oluşturacağız” dedi.
HAK-İŞ ve bağlı sendikaların HAK EMEK-DER’e destek vermesini isteyen Arslan, sendikalarımızdan emekli olmuş üyelerimizin derneğe üye olmasının öneminden bahsetti. EYT ile emekli olanların sorunlarına değinen Arslan, aldıkları maaşların yetersiz olduğunu ifade etti. HAK EMEK-DER’in kuruluşunun sembolik olmadığını ifade eden Arslan, “Yüz binleri, milyonları üye yapacağız ve hükümet, parlamentoyu, siyaseti etkileyeceğiz, yönlendireceğiz ve onların talepleri doğrultusunda bir mücadele yürüteceğiz” diye konuştu.
KURUCU BAŞKAN ALTUN YAPILAN ÇALIŞMALARI ANLATTI
Daha sonra bir konuşma yapan HAK EMEK-DER Kurucu Başkanı ve Özçelik-İş Genel Başkan Yardımcısı Bayram Altun ise “Hak Emekliler Derneği’nin Kuruluşunda Geçici Yönetim Kurulu olarak bu görevi bizlere inanarak ve güvenerek tevdi eden Hak-İş Konfederasyonumuzun Genel Başkanı Mahmut Arslan ve ekibine huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum.” diyerek sözlerine başladı. Kurucu Başkan Altun, “Derneğimiz 10 Kasım 2023 Tarihinde Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne müracaatla resmi kuruluşunu gerçekleştirmiştir, Derneğimiz faaliyetlerinin yürütüleceği ofis kiralanarak bütün büro malzemeleri temin edilmiştir, Derneğimiz ile ilgili Zorunlu Defterler alınarak Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne tasdik ettirilmiştir, Derneğimizin Web sitesi kurulup Sosyal Medya (Twitter, Facebook ve YouTube) açılmıştır. Derneğimiz adına yeni “Üyelik Formu” düzenlenmiştir, Hak-İş Konfederasyonumuzun İsim babası ve kurucu üyesi olan Değerli büyüğümüz ve ağabeyimiz Hakkı Büyükharbutlu 12 Aralık 2023 Tarihinde evinde ziyaret edilerek Derneğimizin ilk üyeliği yapılmıştır, Derneğimizin yeni Amblemi karara bağlanmıştır, Derneğimiz adına Ziraat Bankası Çukurambar Şubesinde Hesap açılmıştır, 03 Mayıs 2024 Tarihi itibariyle değerli katkılarınız neticesinde Derneğimize toplam 2.050 üye kaydı yapılmıştır. Hak Emekliler Derneği Yönetim Kurulu olarak Hak-İş Konfederasyonumuzun Genel Başkanı Mahmut Arslan’ı 08 Aralık 2023 tarihinde ziyaret ettik. Hak-İş Konfederasyona bağlı Üye Sendika Başkanlıklarından Hak Emekliler Derneğimizin örgütlenme çalışmalarına desteklerini talep ettik. Konfederasyonumuzun Genel Başkanı Mahmut Arslan imzalı Üye Sendika Başkanlıklarına gönderilen yazıda tüm emeklilerimizin HAK EMEK-DER çatısı altında toplanmasına yönelik destek çağrısından dolayı ve her platformda bu desteklerini gündeme getirdikleri için şahsım ve yönetim kurulu adına zat-ı âlilerine şükranlarımızı arz ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“EMEKLİLERE İNSAN ONURUNA YAKIŞIR BİR YAŞAM İMKÂNI SUNULMALI”
Altun şöyle konuşmasını sürdürdü: “Türkiye nüfusunun beşte birini teşkil eden yaklaşık 16 Milyon Emeklinin sorunlarına katkı sunmaya çalışan Hak Emekliler Derneği olarak öncelikle sosyal devlet anlayışı gereği emeklilerin insan onuruna yakışır bir yaşam imkanı sunulması gerektiğini öncelikle ifade etmek istiyorum. Vereceğim iki örnekten birincisi; “TÜİK’in 2006 yılından bu yana her yıl yayınladığı ve en son 2023 yılında yayınlanan Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırma Sonuçlarına” göre ülke nüfusunun %80’ni milli gelirin %50,2’sini alırken, ülke nüfusunun %20’si ise milli gelirin %49,8’ini alıyor. İkinci örnek ise; TUİK verilerine göre 2023 yılı Kişi Başı Milli Gelir 13.110 ABD Doları olarak açıklandı. 2023 yılı ortalama ABD Doları 23,88TL. olduğu gerçeği göz önünde tutulduğunda 4 kişilik bir aileye düşen Türk Lirası karşılığı Yıllık Milli Gelirin 1.252.267,20TL., Aylık Milli Gelirin ise 104.355,60TL. olması gerektiğini dikkate aldığımızda acaba bu aylık gelirden 4 kişilik kaç aile nasibini alabiliyor? Bu gerçekler sorgulandığında Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in Destan şiirini hatırlamamak mümkün değil. Üstad şiirinde “Allahın on pulunu bekleye dursun on kul; Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul. Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa; Yaşasın, kefenimin kefili karaborsa!” diyerek bugünkü gelir dağılımındaki adaletsizliği ve çarpık düzeni çok güzel biçimde özetlemiştir. Bu çarpık düzene son verilip, adil gelir dağılımı ve adil paylaşım sağladığı takdirde bütün emeklilerin de, çalışanların da sorunlarının kolaylıkla çözüme kavuşacağına inanıyorum.”
“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE ÇEKİLMELİ”
“Emekli aylığı ile sağlanamayan geçim, yıllarca zor çalışma şartları altında yorgun düşen bedenleri yeniden çalışmaya mahkum hale getirmektedir. Çoğu zaman güvencesiz ve kayıt dışı özelliklere sahip olan bu zorunlu çalışma halini, bir toplumun büyüklerine reva gördüğü büyük bir haksızlık olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır. Bu durumu, ne insan onuru ne de kadim medeniyet değerlerimiz ile açıklama imkânımız yoktur. Her geçen gün artan enflasyon, en başta emekli vatandaşlarımızı olumsuz etkilemekte, emeklilerimizin geçim koşullarını daha da ağırlaştırmaktadır. Bu nedenle emeklilerin geçim sıkıntısına çare olacak çözümleri bir an evvel hayata geçirmek için gerekli adımlar atılmalıdır. Türkiye’deki yoksulluk, açlık sınırı, enflasyon ve alım gücü dikkate aldığında, en düşük emekli aylığı, asgari ücret seviyesine çekilmelidir. İşçi emekli maaş zamları Toplu İş Sözleşme hakkı verilerek belirlenmelidir. Ancak bu yasal düzenleme yapılıncaya kadar Konfederasyonların Hükümet ile yapmış olduğu Kamu Çerçeve Protokolü ile belirlenen ücret artışları işçi emeklilerine de uygulanmalıdır. Milyonlarca emeklinin beklentisi de bu yöndedir. Emeklilerin asgari bir yaşam standardına kavuşabilmesi için, bu talebimizin acilen karşılanması ülkemiz açısından elzem hale geldiğini ifade etmek istiyorum.”
“SUNİ ZAM YAĞMURUNA FIRSAT VERİLMEMELİ”
“Birçok mal ve hizmette, denetimsiz, suni bir artış ile karşı karşıyayız. Maalesef temel ihtiyaç malzemelerinde bile fahiş zamlar yapıldığını görüyoruz. Hükümetin emekli maaşlarını iyileştirmekle beraber, fahiş zamların önüne geçmek için de acil önlem alınmalıdır. Yeni hal yasası mutlaka çıkartılmalı, halkın temel ihtiyaçlarını direk üreticiden temin edebileceği hal binalarında ve semt pazarlarında üreticiler için belli alanlar tahsis edilmeli. Piyasa denetimi sıkılaştırılmalı, üreticiden tüketiciye her ürün kare kod ile takip edilmeli, her ürünün maliyeti hesaplanmalı ve maksimum satış fiyatı belirlenmeli, fırsatçılara da ağır para cezası, kapatma, ticaretten men ve hapis cezası gibi en ağır yaptırımlar uygulamalıdır.”
Emekli aylığından tasarrufta bulunma gibi bir lüksü bulunmayan emekliler için, çarşı, pazar, market ve kira fiyatları, yaşam seviyesinin belirleyicisi olmuştur. Torununa alacağı gofrette, evine götüreceği birkaç parça ette, ödeyeceği elektrik ve doğalgaz faturasında yaşanan korkular, yaşlılık dönemi korkularını aşmıştır. Ömrün huzura, dinlenmeye ve sükunete en çok ihtiyaç duyulan bu dönemi, fırsatçıların yol açtığı güvensizlik ortamının travmalarıyla geçmektedir.”
“EMEKLİLERİN BEKLEYEN SORUNLARINA ÇÖZÜM GETİRİLMELİ”
“Emeklilere Sosyal Konut projeleri ile katkı sunulmalı, emeklilere ihtiyaçları halinde faizsiz kredi sağlanmalıdır. Emekliler Kamu ve Belediye Sosyal Tesislerinden ücretsiz veya cuzi bir ücretle yararlanmalı, emeklilere verilen Bayram ikramiyelerinin öncelikle günümüz koşullarına uygun bir seviyeye getirilmeli ve her yıl ücret artış oranları dikkate alınarak belirlenmelidir. Emekliler yaşa bakılmaksızın Toplu Taşıma imkânlarından ücretsiz yararlanmalı, emeklilerin eğitim gören çocuklarına burs verilmelidir. Bakıma muhtaç emeklilerin temel ihtiyaçlarının karşılanacağı kampüsler kurulmalı, emeklilerin engelli çocuklarına “Engelsiz Yaşam Merkezlerinde” barındırılmasına öncelik tanınmalıdır.”
“EMEKLİLERE SENDİKAL ÖRGÜTLENME HAKKI VERİLMELİ”
“Uluslararası hukukta kabul edilen normlara göre Emeklilerin Sendikal Haklarına ilişkin kısıtlamalara imkan vermemektedir. İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 11. Maddesinde “Herkes barışçı amaçlarla toplantılar yapmak, dernek kurmak, ayrıca çıkarlarını korumak için başkalarıyla birlikte sendikalar kurmak ve bunlara katılmak haklarına sahiptir.” düzenlemesi, bu hakkı açıkça tanımlamaktadır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin madde 23. Maddesinde, 87 sayılı ILO Sözleşmesinin 2. Maddesinde ve Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara ilişkin Uluslararası Sözleşmenin 8. Maddesinde de bu hakkın düzenlendiği görülmektedir. Sayılan düzenlemelerde “bu hakkın kullanılması ulusal güvenliği veya kamu düzenini veya başkalarının hak ve özgürlüklerini korumak için demokratik bir toplumda gerekli olan ve hukuken öngörülen sınırlamalardan başka sınırlara tabi tutulamaz.” İfadesi ile emekliler için istisnai bir kısıtlama oluşturulamayacağı da hüküm altına alınmıştır.”
“EMEK MÜCADELESİNİ RÜTBE, MAKAM VE SERVET UĞRUNA YAPMIYORUZ”
Sendikalar, bir toplumda gelir adaletinin sağlanmasındaki en güçlü aktörlerdir. Aktif çalışma hayatlarını Hak-İş mücadelesinin erdemli ve onurlu çatısı altında sürdüren emek neferleri, emeklilik dönemlerinde de Hak Emek-Der ile bu yürüyüşlerini sürdüreceklerdir. Bu birliktelik HAK mücadelemizi daha güçlü bir biçimde sürdürmenin de bir aracı olarak bizlere ağır sorumluluklar yüklemektedir. Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in dediği gibi
İnsandır sanıyordum bu mukaddes yüke hamal,
Hamallık ki, sonunda ne rütbe var, ne de mal,
Yalnız acı bir lokma, zehirle pişmiş aştan,
Ve ayrılık anneden, vatandan, arkadaştan.
Bizler emek mücadelesini ne rütbeler, ne makamlar ve ne de servetler için yapıyoruz. İnsan olmanın onurunu, şerefini, haysiyetini türlü zorluklara katlanarak savunmayı bir erdem bildiğimiz için buradayız. Bu vicdani sorumluluğu da emaneti teslim saatimize kadar sürdürmeyi Rabbim hepimize nasip eylesin.”
Altun, yeni seçilecek genel yönetim kurulu ve genel denetleme kurulu üyelerine başarılar dileyerek sözlerini tamamladı.
HAK-İŞ kurucularından Mehmet Asena ise, HAK-İŞ’i saygın hale getirdiği için Mahmut Arslan’a teşekkürlerini dile getirdi. Yeni seçilecek genel yönetim kuruluna başarılar diledi.
HAK EMEK-DER’in 1. Olağan Genel Kurulu’nda Genel Başkanlığa seçilen Remzi Karataş, HAK-İŞ’e ve bağlı sendikalarımıza verdikleri destekten ötürü teşekkürlerini ifade ederek desteklerin devamının geleceğine inandığı dile getirdi. HAK EMEK-DER’in Kurucu Başkanı Bayram Altun’a vermiş olduğu hizmetlerden dolayı teşekkür etti.
Genel Kurul, toplu aile fotoğrafı çekimi ile sona erdi.