26 Kasım 2019

8 KASIM RUHUNU 25.YILINDA DA YAŞATTIK

5 Nisan 1994 yılında dönemin hükümeti tarafından özelleştirilmesine bunun mümkün olmaması halinde kapatılma kararı verilen Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) için 8 Kasım 1994’te hayatın durdurulduğu Karabük eyleminin 25. Yıldönümü bir dizi etkinliklerle kutlandı.

KARDEMİR Eğitim ve Kültür Merkezi Salonu’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikte, 1994 yılında yaşanan eylemleri anlatan bir belgesel yayınlandı.

Törene, Genel Başkan Yardımcılarımız Bayram Altun, Recep Akyel ve Genel Sekreterimiz Hicret Bozoklu’nun yanı sıra Karabük Vali Yardımcısı Barbaros Baran, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, KARDEMİR A.Ş. Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan, Karabük Şube Başkanımız Ulvi Üngören ve şube yöneticilerimiz ile Kardemir çalışanları katıldı.


Etkinlikte konuşan Genel Başkan Yardımcımız Altun, “Hükümetin 5 Nisan 1994 tarihinde alınan ekonomik istikrar paketinde KARDEMİR de yer almış olup, teknolojik ömrünü tamamladığı ve zarar ettiği gerekçesiyle 1994 yılı sonuna kadar kapatılmasına karar veriliyor. İşte tüm bu yaşananlar ışığında, 8 Kasım ruhu ortaya çıkmış ve eşi benzeri görülmemiş bir hak mücadelesinin ilk meşalesi ‘KARDEMİR kapatılamaz, Karabük karartılamaz’ sloganıyla yakılmıştır. Hak-İş Konfederasyonu ve Özçelik-İş Sendikası’nın öncülüğünde 8 Kasım 1994 tarihinde Karabük’te Karabük halkı, vali, kaymakamlar, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, esnaflar, iş adamları, sivil toplum örgütleri ve basın emekçilerinin bu şanlı direnişinin sonucu, hükümet KARDEMİR’in kapatılmasından vazgeçiyor. O kutlu mücadele olmasaydı, büyük emeklerle kurulan ve yaşatılan KARDEMİR, adeta avuçlarımızın içinden kayıp gidecekti. O mücadeleyi yapmasaydık, sadece KARDEMİR değil, aynı zamanda Karabük’ün de geleceği karartılacaktı. O şerefli mücadele verilmesiydi, bugün KARDEMİR’in bacaları tütmeyecek, binlerce kişi evine ekmek götüremeyecekti. KARDEMİR’in kapısına kilit vurmasına izin verilseydi, bir şehrin yeniden köye dönüşmesine şahitlik edecektik” diye konuştu.

Genel Başkan Yardımcımız Akyel ise “Sendikamızın önderliğini yaptığı dik ve onurlu duruşun ve mücadelenin yıldönümündeyiz. O günkü verilen mücadelenin sayesinde fabrikamızda ekmek yiyoruz. Bugünü unutmayacağız ve unutturmayacağız” ifadelerini kullandı.

KARDEMİR A.Ş. Genel Müdürü Dr. Hüseyin Soykan, 8 Kasım 1994 yapılan mücadelenin ardından Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının aradan geçen 25 yıldır üretimini sürdürdüğünü, binlerce çalışanına ekmek kapısı olmaya devam ettiğini, halen sadece Karabük ve bölge ekonomisi için değil ülke içinde vazgeçilmezliğini koruduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından, okullarda düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışması ile KARDEMİR işçileri arasında düzenlenen futbol turnuvasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.


DOSTLUK KAZANDI, 8 KASIM RUHU YAŞATILDI

8 Kasım 1994 eylemlerini anma programları kapsamında Karabük Şubemiz tarafından bir de halı saha futbol turnuvası düzenlendi.

7 Kasım akşamı oynanan turnuvanın final maçını Genel Başkan Yardımcılarımız ve Genel Sekreterimiz, üyelerimizle birlikte izledi.

Turnuvanın birincisi ise Mescier takımı olurken, kupalarını ve madalyalarını Genel Başkan Yardımcımız Altun takdim etti.